dimecres, 14 de juliol del 2010

Medi Ambient finalitza els treballs silvícoles a les Muntanyes de Prades

L’actuació millorarà la massa forestal i afavorirà la seva resistència davant dels factors adversos, ja siguin climàtics i meteorològics, i davant d’incendis, plagues o malalties.


Els treballs han consistit en l’aclarida selectiva d’exemplars de pinassa i d’alzines fins a reduir la densitat a 800 exemplars per hectàrea, la poda dels peus restants, l’estassada selectiva de matoll, la recuperació dels camins de desembosc, l’extracció dels productes forestals amb interès comercial i la trituració de les restes vegetals.

La Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha finalitzat recentment, mitjançant l’empresa pública Forestal Catalana, una actuació de millora silvícola a la zona centre- sud de la forest de Plans i Baridana, al municipi de Montblanc (la Conca de Barberà). La forest forma part de l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Prades, de la xarxa Natura 2000, i és Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), doncs és hàbitat de cria de l’àliga cuabarrada (Hieraetus fasciatus). Aquest espai està inclòs dins del Perímetre de Protecció Prioritària “Muntanyes de Prades - Bosc de Poblet” i és una zona d’alt risc d’incendi forestal
Aquesta actuació persegueix la millora silvícola d’una part de la forest, concretament de 88,3 ha, poblada majoritàriament per pinedes de pinassa (Pinus nigra salzmannii), i que constitueix l’Hàbitat d’Interès Comunitari “Pinedes submediterrànies de pinassa”, la conservació del qual es considera prioritària. En aquest espai no s’havia realitzat cap actuació des de la seva reforestació al decenni dels 60 i, per aquesta raó, la densitat de la massa forestal era excessiva -superior als 1.800 arbres/ha- fet que impedia un desenvolupament adequat dels arbres existents i alhora constituïa una massa impenetrable amb una elevada continuïtat horitzontal i vertical de combustible forestal.

L’objectiu d’aquesta millora silvícola és aconseguir una massa forestal òptima i resistent als factors adversos, ja siguin climàtics i meteorològics, i davant d’incendis, plagues o malalties. Així mateix, els treballs suposaran una mesura de prevenció de grans d’incendis forestals, donada l’orografia i la influència dels vents predominants a la zona.
Els principals treballs realitzats han consistit en l’aclarida selectiva d’exemplars de pinassa, prioritzant aquells peus secs, malalts o amb malformacions, fins a reduir la densitat a 800 exemplars per hectàrea, l’aclarida selectiva d’alzines, la poda dels peus restants a una alçada de fins a 2 metres, l’estassada selectiva de matoll, respectant les espècies protegides com el boix grèvol (Ilex aquifolium) i teix (Taxus baccatta), la recuperació dels camins de desembosc, l’extracció dels productes forestals amb interès comercial i la trituració de les restes vegetals per incorporar-les al sòl.

Aquesta actuació ha estat executada per l’empresa Gil Forestal, SL en un termini de 5 mesos i amb un cost total de 242.456 €.

Font: Generalitat de Catalunya