divendres, 18 de novembre del 2011

Cigarreta Apagafocs

Aquesta setmana vaig sentir una noticia si més no curiosa, a partir d'aquest 2011, la indústria del tabac  obliga per llei a fabricar cigarretes autoextingibles. És un tipus de tabac que s'apaga ràpidament en cas que el fumador deixi la cigarreta abandonada en algun lloc sense haver acabat de consumir-la.

 Es carecteritza pel fet de constar a la part superior i al costat del filtre una franja de petit gruix  d'una matèria aïllant al foc que permet en consumir el cigarret crear una mena d'embut que no permet el pas d'aire i s'apagui automaticament sense permetre sortida de fum ni còrrer perill d'incendi.



  


Amb aquesta mesura el que es vol es intentar reduïr el numero de ignicions provocadores d'incendi Forestals als nostres boscos.


REFLEXIÓ


En els últims anys, la propagació dels incendis forestals ha anat adquirint proporciones gairebé catastròfiques. L'any 1994, per exemple, es van cremar més de 400.000 hectàrees de bosc a l'Estat Espanyol. Això representa el 2 % de la superfície forestal de l'Estat, és a dir, amb 50 anys com aquest desapareixeria tota la massa forestals i ens quedariem sense boscos.Les tres quartes parts dels incendis forestals són intencionats. La major part dels incendis d'originen per cremes agrícoles, per a obtenció de pastures, per cremar rostolls, per llençar cigarretes a prop del bosc, per espurnes de vehicles, per deixar brossa, vidres o productes inflamables entre la vegetació, per fer costellades al bosc. De vegades també es cremen boscos pels interesos econòmics que hi ha en joc amb l'aprofitament de la fusta cremada o per urbanitzar zones protregides. Els incendis forestals es produeixen més fàcilment en zones repoblades amb espècies vegetals no autòctones, de creixement ràpid i de fàcil combustió. L'abandonament dels terrenys forestals, els vents secs, les altes temperatures, l'escassessa de pluges i la humitat baixa són condicions que afavoreixen l'aparició i propagació d'un incendi a partir de qualsevol espurna.



REFLEXIÓ PERSONAL  

Crec que hem de tindre conciència de la importància de la gestió dels nostres boscos, no actuar només quant es crema,  la societat hauria de familiaritzar-se amb el bosc Mediterràni, conèixer les espècies que l'integren i quin paper hi juguen amb l'ecosistema, també estaria bé que coneguessin els diferents treballs que s'hi duen a terme i els diferents ajuts existents en matèria de gestió forestal.