divendres, 30 d’abril del 2010

Curs T36 Pràctica a camp sobre incendis forestals (foc d'Horta de sant joan)

Avui he anat a Horta de Sant joan dins de les jornades practiques de camp ( T36) sobre l'incendi forestal d'horta de sant joan, a les 7.30 del mati sortiem del parc de bombers de Reus amb autocar i una hora i mitja mes tard arribem a horta, el punt de trobada es davant de la casa rural la Farinera on van viure l'incendi en primera persona.




Ens hem dividit en 4 grups de unes deu persones, acte seguit ens endinçem amb 4x4 direcció nord cap al proxim punt de trobada.
Despres d'uns 10 min de trajecte per una pista en força bon estat arribem al lloc on partirem els 4 grups, ens comenten que la jornada durarà unes 4h aprox i com es lògic no farem tot el perimetre de l'incendi, si fem memoria en aquest incendi es van cremar més de 1000 ha.

Ens centrem en el perimetre del dia 20/07/2009 on van cremar 72 ha, començem a tirar muntanya amunt pel flanc esquerre va pujant força passant per dins del cremat ens podem fer una idea de la vegetació d'aquella zona.













Amb aquesta vegetació tant espesa es fa molt díficil avançar la lina d'aigua ja que es fan servir motosserres per obrir camí.
Un cop arribat a d'alt de tot de la carena observem clarament el comportament del foc de nit i el comportament de foc durant el dia, mentre que de nit cremava  més de sota bosc durant el dia el foc es comportava més de capçada.


En aquesta fotografia es pot veure el que deiem abans la part baixa que es quant cremava de nit, la part central esta intacta i encanvi la part superior que es quant cremava de dia esta totalment cremada.

Seguim tirant amunt i anem al lloc on els BRIF van ser evacuats, em sorpren per l'espai tant reduït en que els mitjans aeris van tindre que fer el rescat es ven cert que una imatge val que mil paraules.






 Bé seguim el nostre camí i seguim practicament paral.lel a la cinglera, on el foc no va arribar-hi quedant un espai verd entre el perimetre i la cinglera,estem a la part més alta del foc baixem una mica i ja ens trobem la zona de l'atrapament graf barcelona on recordem que hi havien unes 25 persones entre bombers i auxiliars forestals.
Seguim una mica més avall i cap l'est per veure també la zona on va haver-hi l'atrapament mortal dels garf lleida em sorprèn a primera vista que es una zona bastant plana i molt neta de sota bosc comparada amb la zona on estaven graf barcelona, deixem aquesta zona una mica tocats per les circunstancies i anem baixant per l'altre costat de carena paral.lel al flanc dret finalment despres d'una baixada amb força pedra arribem al Mas d'en pixantó origen de l'incendi.
Han sigut quasi bé 4 h de recorregut després d'un petit intercanvi d'opinions sobre el que em vist pujem als 4x4 direcció al parc de bombers voluntaris d'horta per dinar.


2 comentaris:

Ropi ha dit...

Molt ben explicat kevin... = ) Espero que hagi estat profitossa la jornada! A veure aquest estiu com es presenta! Jo l'agafaré ja començat, jeje
Una abraçadaa

Fletxa ha dit...

Molt bé aquesta crònica...
Al final, representa que algú és responsable del que va passar o no?