dilluns, 12 de març del 2012

INCENDIS FORESTALS MARÇ 2012

El passat dia 8 de Març ( Sant Joan de Déu, patró dels bombers) Catalunya més concretament el Pirineu català va patir una simultaneïtat d'incendis forestals que feia anys que no es veia al nostre territori, la falta de pluges les humitats baixes i el vent que bufava amb cops de més de 90km/h va fer d'un dia de festa i celebració a uns dies per endavant de molta feina.

El primer dels quatre incendis s'origina sobre les  12.27 del dia 8 de Març alerten  d’un foc de vegetació al municipi del Baix Pallars (Pallars Sobirà).

Al llarg del dia i veient que les tasques d'extinció es compliquen a causa del vent   32 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris son  activats per fer front a les flames,el foc a començat a prop de la N-260 la qual s'ha hagut de tallar al trànsit l'incendi  afecta una zona denominada el Serrat de les Forques, situada al nord del nucli de Gerri de la Sal, amb vegetació agrícola i forestal.
A causa del fort vent i de l'aproximitat de les flames s'evacuen petits nuclis de manera preventiva.

 
Alienació 3/3


Incendi totalment Actiu fent carrera ascendent   




 
 
Front totalment obert reseguint les carenes.
 
 
Incendi amb carrera ascendent per l'altre vessant.

 
A dia de avui 12 de Març es troba en fase de control unes 400ha s'haurien calçinat en aquest incendi on en les pròxims dies es podria donar per extingit.



A les 13.03 els bombers reben una alerta d'un 2on foc Forestal a Coll de Nargó ( Alt Urgell) entre Organyà i Montanisell a dia d'avui es dona per controlat una vintena de dotacions terrestres i aeries han treballat i treballen per remullar el perimetre que ha afectat unes 70ha.

Posteriorment, a les 13.13 hores, s’ha rebut un altre avís d'un 3 er  d’incendi de vegetació al municipi de Pont de Suert (Alta Ribagorça) . Es tracta d’un foc forestal que afecta el fons del Barranc Viu de Llevata.
En aquest foc s'activa un Conboi de la Regió  de Tarragona de varis parcs Voluntaris i Profesionals, hem comenten els companys que el terreny es de molt desnivell i el perímetre molt desigual amb un sotabosc dens on han de fer servir motoserres per  obrir pas i poder definir millor el perimetre i passar la linea per una zona neta.

Anivellant Perímetre baixant de cua.Font: Bombers Prades

 Aquest foc es troba en fase de control encara no es poden donar ha exactes cremades.


D’altra banda, a les 13.57 hores ha entrat un avís d'un 4art foc forestal  a la muntanya de Calbinyà, entre Arcavell i Llirt, dins el municipi de Valls de Valira (Alt Urgell). Actualment esta en fase de control.



I finalment el divendres dia 9 de Març sobre les 14.00 es rep l'avís  d’un incendi forestal al nucli de Solius del municipi de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà).

 El foc va  començat al costat d’un camí al sud-oest de Solius i ha avançat en direcció a la carretera que va des d’aquesta població fins a Can Duran. Els Bombers van  treballar en aquest punt per aturar el cap de l’incendi, que llençava  diversos  focus secundaris. La tramuntana forta que bufava a la zona va dificultar  les tasques d’extinció.

Gran Columna, incendi Sta Cristina d'Aro 



Vista nocturna de l'incendi.




MAPA DE RISC D'INCENDI  12/03/2012



 La previsió meterològica a curt i mitjà termini no dona precipitacions al nostre territori ha destacar l'augment de les temperatures aquesta setmana amb valors que podràn arribar als 23C, estem en una situació de potencial molt gran d'incendis Forestals caldrà estar alerta i ojalà arribin les plujes esperades.

Aquesta hauria de ser l'activitat dels MAERS en els pròxims mesos.

Mitjans aeris a l'aeroport de Reus.
* MAER vol dir mitjans aeris!
* Gràcies a tots els twitaires que informen in situ del que passa.