dissabte, 28 d’agost del 2010

CATALUNYA AL SOSTRE DEL MÓN

L'Everest és la muntanya més alta de la terra amb 8.848m. Està situada a l'Himàlaia i fa de frontera entre el Tibet, país ocupat per la Xina, i el Nepal. També se la coneix amb el nom tibetà de Chomolungma (Deessa Mare de la Terra) i amb el nom nepalès de Sagarmatha (Deessa del cel). 

El nom d'Everest prové del cognom del geògraf anglès Sir George Everest que havia ocupat el càrrec de director de l'Indian Survey, el Servei Geogràfic de l'Índia, entre els anys 1830 i 1843. 



El 29 de maig del 1953 el neozelandès Edmund Hillary i el sherpa Tenzing Norgay van trepitjar el cim de la muntanya més alta de la terra per primera vegada en la història de la humanitat.

La II Expedició Caixa de Barcelona a l'Everest va aconseguir la primera ascensió catalana i la segona nacional al cim de l'Everest. El 28 d'agost del 1985, Toni Sors, Óscar Cadiach i Carles Vallès, juntament amb els xerpes Shambu Tamang, Ang Karma i Narayan Shrestra, van ser els primers catalans en posar els peus al sostre del món, convertint aquella jornada en una fita històrica per a l'alpinisme català. 



 Part de la informació es extreta de la federació d'entitats excursionistes de Catalunya ( FEEC)
 www.feec.es