dilluns, 7 de juny del 2010

S'aprova un Codi de Bones Pràctiques per a la prevenció d'incendis durant la recol·lecció del cereal

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran han presidit aquest matí la reunió de la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural, celebrada a Barcelona. La reunió ha comptat amb la participació de la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau.


En el decurs de la trobada, s’ha aprovat un Codi de Bones Pràctiques per a la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal. Per primera vegada s’ha consensuat un document d’aquestes característiques amb tots els representants del sector agrari.

Aquest Codi de Bones Pràctiques pretén donar a conèixer als professionals del sector els principals riscos derivats de l’ús de la maquinària agrícola durant les tasques de recol·lecció del cereal. Tot i que moltes d’aquestes pràctiques fa anys que s’apliquen per una gran part del sector, es considera important insistir en la prevenció com a eina imprescindible en la seguretat laboral, tant a nivell de protecció personal com per garantir les inversions.


“Adoptar una sèrie de mesures preventives de fàcil aplicació pot evitar tota una sèrie de riscos i accidents” afirma la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, qui afegeix que “aquestes mesures també han de contribuir a millorar un àmbit que cada dia pren més força en la nostra societat com és la qualitat del medi ambient”.

El perill d’incendi a causa dels treballs de recol·lecció del cereal s’incrementa en condicions d’elevada temperatura i de baixa humitat relativa. Durant l’any 2009, la majoria dels focs es van produir amb humitats inferiors al 40 % i més d’un 70% va tenir lloc entre les 13:00 hores i les 17:30 hores on les temperatures són, habitualment, les més altes del dia i les humitats relatives les més baixes. En aquest sentit, per tal d’evitar que es repeteixin en un futur episodis com els viscuts, serà convenient prendre el màxim de precaucions.


En aquest codi es detallen un seguit d’actuacions relacionades amb les pràctiques agrícoles i la maquinària i equipament, que cal tenir presents durant l’època de recol·lecció del cereal. D’altra banda, també s’indiquen quines pautes cal seguir si, malgrat les mesures preventives, es declara un incendi.


Així mateix, l’estiu passat va venir marcat per la climatologia adversa (fortes onades de sud, episodis de calor de llarga durada, poca recuperació de les humitats a la nit o els episodis de vent) i la simultaneïtat d’incendis, especialment els agrícoles a les comarques de Lleida a començament de juliol. Com a exemple, només el 2 de juliol de 2009, els Bombers van atendre 44 serveis per focs de vegetació, dels que destaquen els incendis de les Oluges (212’9 Ha), Oliola (118 ha), Vilanova de l’Aguda (46’2 Ha) i Nalec (46 Ha).




En total, i durant la campanya forestal 2009, els Bombers de la Generalitat van treballar en 2.827 incendis de vegetació, que van cremar 8.829 hectàrees, de les quals, aproximadament 7.200 hectàrees (un 80% de la superfície total cremada) van afectar vegetació agrícola.